Temizlik Sağlıktır

Toz ve kir, kapalı alanlardaki havanın kalitesini düşürür, alerjilerin ve diğer aşırı hassaslık alerjilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir veya daha da şiddetlenmesine sebep olabilir. Banyo gibi nemli ve sıcak ortamlarda kir, küf ve diğer mikroorganizmalara alt taban oluşturur.

İşyerinde, evde ve okullarda görülen toz veya kirlilik, toprak, deri döküntüsü, polen, hayvanlardan kaynaklanan alerjenler, mantar kalıntıları, is, kum ve yemek artıklarından oluşmaktadır.

Alerjenler ve alerjiye sebep olan diğer “maddeler” toza karışırlar. Toz parçacıkları değişik büyüklüktedir. Havada dolaşan ve nefese karışan parçacıklar oldukça küçüktür.

Parçacıkların küçüklüğü onların akciğerde daha derinlere ulaşmalarına sebep olur. Bunun, sağlığa önemli etkisi olabilir. Bu yüzden, sağlam temizlik sağlıklı bir yaşam için önemlidir.

Yetersiz Ve Yanlış Temizliklerde Sağlık Sorunları

• Astım
• Baş ağrısı
• Alerji
• Göz, burun ve boğazda tahriş
• Burun tıkanması
• Hapşırma
• Egzama

Çocuklar daha fazla incinebilir ve hassastır. Farklı sağlık sorunları kişiden kişiye değişebilir.

Kirliliğin Kaynakları


Tütün Dumanı

Birkaç binden fazla kimyasal bağlantıların kompleks karışımı olan tütün dumanı sağlığa oldukça zararlıdır.

Sigara dumanına maruz kalınması ile sigara içen ve pasif sigara içmeye maruz kalan kişilerde astım ve kronik obstruktif akciğer hastalıklarının gelişmesi arasında direk bir bağlantı vardır. Kapalı yerlerde sigara içilmemelidir.

Soba ve Şömineler

Eski odun sobaları iç çevreyi kirletebilir, şömine ve özellikle eski sobalar gibi diğer açık ısı kaynakları, iç çevreye is ve duman salabilir. Hava akımına izin veren açık sobalar tozları yakar.

Kilim ve Halılar

Kilim ve halılar temiz görünebilirler ve aynı zamanda havaya karışabilen çok miktarda toz ve kir içerebilir. Bu tür kaynaklardan havaya karışan tozlar, “kuru” hava belirtileri, deri ve mukozada tahriş gibi iç çevre sorunlarına sebep olabilir. Halının lifleri de, yıprandığı veya kırıldığı zaman çok miktarda toz üretebilir.

Yemek Kokuları

Kızartmaktan ve pişirmekten kaynaklanan ağır yemek kokuları ve buharlar alerjili kişilere rahatsızlık verebilir.

Toz Toplayıcılar

Duvar kâğıdı ve işlenmemiş duvar panelleri gibi yüzeylere toz, kolayca yapışır. Doldurulmuş mobilyalar ve “ağır” perdeler, süs eşyaları ve yastıklar da oldukça çok toz toplar.

Açık dolaplar ve tavana kadar ulaşmayan dolaplar, tozların genelde toplandığı ve uzun süre kaldığı yerlerdir. Temizlemesi kolay kaygan yüzeyleri seçin. Açık raflar ve kutular yerine, kapaklı kutular ve kapılı dolaplar kullanın.

Kalabalık Sokaklar

Okulların, evin ve işyerlerinin yakınlarında havada dolaşan tozlar, binanın ventillerinden ve diğer açıklıklarından içeri girecektir.

Hava Menfezi ve Havalandırma


Kirlenmiş ve tozlu ventiller, hava menfezleri ve eski filtreler mikrobiyal çoğalmaya (toz ve pislik) ortam yaratacaktır ve bunlar tekrar iç çevreye dağıtılacaktır. Soğutucuların toz toplayabileceğini de unutmayın.

Hayvanlar

Kuşlardan ve tüylü hayvanlardan kaynaklanan deri, kepek, saç ve bezler, kapalı ortamlardaki havada çok miktarda alerjen üretebilir. Hayvan besini, kedi kumu, saman ve testere talaşı da alerjik tepkilere sebep olabilir.

Temizlik Maddeleri

Temizlik maddeleri bir sürü kimyasal maddeler içerir. Bu nedenle, bunların arasında seçim yapmak kolay değildir.

Temizlik maddeleri amonyak, klor, çözücü maddeler, saklayıcı maddeler, parfüm ve renk maddeleri içerebilir. Parfümler ve renk maddeleri aktif olmayan katkı maddeleridir ve iç çevreye ve sağlığa fazladan yük olabilir.

En İyi Temizlik Yolları Ve Temizlik Alışkanlıkları


Yerler

Herkes için en sağlıklı iç iklimini kuru temizlik metodları oluşturur. Buna ek olarak kolaydır ve hem maddelerin zedelenmesine hem de kişisel sağlığın bozulmasına sebep olmaz.

Yerlerin yıkanmasında aralarında yağ bezleri, kullanıldıktan sonra atılabilen bezler, pamuklu bezler ve sentetik bezler olmaz üzere seçenekler çoktur.

Bunlar, kuru temizlik metodları sınıfına girmektedir. Su ve kimyasal maddelere de gerek kalmaz. Yerdeki zor lekeler için tabii ki nemli bezler kullanılır veya çözülmesi için temiz su püskürtülür.

Dışarıda çırpılamayan halı ve paspaslarda tercihen merkezi elektrik süpürgesi veya hepa filtreli elektrik süpürgesi kullanılmalıdır.

Eşyalar


Oturulacak yerler ve masa, kapı kulpları gibi diğer tür temizlikler için de kuru temizlik metotları geçerlidir. Mikrofiberli çaputlar positif yüklü iken tozlar negatif yüklüdür. Bu nedenden dolayı mikrofiberli çaputlar tozu tutarlar.

Bunun aksine, pamuklu çaputlar negatif yüklüdür ve bu sebepten dolayı tozların alınmasında fazla etkisi yoktur. Doldurulmuş mobilyalar ve döşekler elektrik süpürgesiyle veya döverek baştanbaşa ve sıkça temizlenmelidir.

Havalandırma

Havalandırma tesisatının filtreleri, polen alerjilerinde, polen sezonundan önce ve sonra değiştirilmelidir. Düzenli şekilde değiştirilmeli ve temizlenmelidir.

İç ortamlardaki iyi temizlik yöntemleri alerjik sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli rol oynar. Polen sezonunda ve kışları daha sık temizlik gerekir. İçerdeki havanın ısınması tozun kurumasına ve harekete geçmesine sebep olur.

Tuvalet ve Banyolar

Banyo odası evin genelde daha sıcak ve daha nemli olduğu bölümleridir. Bakterilerin yetişmesini önlemek için daha sık temizlenmesi gerekir.

Yaz Ayları

Girişe yerleştirilmiş çimen paspasları olarak bilinen ızgara paspaslar sayesinde birçok kir, kum, toprak ve çimenlerin içeri girmesi engellenmiş olur. Ev içindeki paspasların ve halıların yazın kaldırılması tavsiye edilir.

Kış Ayları

Islak ayakkabılar için paspas kullanmak yararlıdır, bu sayede nem ve kir evin içine giremez. Yürüyerek karı silkelemek için “ıslak bölgelerin” oluşturulması iyi bir fikirdir.

Astım Ve Alerji Birliğinin Tavsiyeleri

- Evler her gün 10-15 dakika boyunca 2 kere havalandırılmalı. Bu, genelde havadaki nemin artmasına ve ısının azalmasına neden olur. Bu da, havada dolaşan tozların ağırlaşmasını ve yere inmesini sağlar.

- İç sıcaklık 20-22 derecede olmalıdır. Yatak odasının sıcaklığı yaklaşık 5 derece daha az olmalıdır.

- Yatak çarşafları, mümkün olduğu kadar, havalanması için dışarı asılmalıdır ve onların daha sonra çok iyi çırpılması ve silkelenmesi gereklidir.

- Halılar temiz tutulmalıdır. Genelde ev, işyeri, okul ve kreşlerde temizliğine dikkat edilmelidir.

- Mümkün olduğu kadar, temizlikte kimyasal maddelerin kullanılmasından kaçınılmalı, kuru temizlik metotları uygulanmalıdır.

- Evin içinin, duvar ve tavanlar da dâhil olmak üzere, yılda en az bir kere baştan başa yıkanılması gerekir.

- Temiz tutulması zor ısı kaynakları kullanılmamalı.

- Mutlak vantilatörleri, yağ ve ağır yemek kokularını yok etmek için düzenli temizlenmelidir.