Ofis Ve Büro Temizliği

Temizlik Hizmetleri Yönetimi, kullanımı hızla gelişen bir iş modelidir. Şirketlerin iç kaynaklarının (personel, malzeme, ekipman) kullanımı ile sağlanan hizmetler, etkin olmadığı takdirde maliyet avantajı sağlamadığı gibi bu hizmetlerin üçüncü bir denetim kontrolünden geçmemesi de genelde maliyet kaybına neden olmaktadır.

Firma ve şirketler bu tür hizmet fonksiyonlarını dış kaynaklara yönlendirerek hem iş yükünü hem sorumluluğunu hem de denetimini profesyonel tedarikçilere devretmiş olur.

Tedarikçiler bu konunun uzmanı olduğundan hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlanarak şirketlere katma değer sağlarlar.

Dış kaynak kullanımı operasyonel maliyetleri azaltmak ve kontrol altında tutmak, şirketlerin ana faaliyet konularına odaklanmalarını sağlamak, riskleri minimize etmek hatta paylaşmak, iş süreçlerine işlevsellik katarak kalitesini arttırmak, sabit maliyetlerden esnek maliyetlere geçebilmek için uygulanan bir iş modelidir.

Ofis ve Büro Temizliği, temizlik hizmetlerinin önemli bir parçasıdır. Günün çok büyük bir bölümünün geçtiği ofis ve bürolarda çalışırken göze güzel görünmesinin yanı sıra temiz ve hijyenik olması da çok önemlidir.

Temizliği düzenli ve sürekli olarak yapılan bürolarda temiz ve hijyenik bir ortam olacağından büro çalışanlarının motivasyonu artacağı gibi, sağlık açısından da sorun yaşamazlar. Düzenli temizlenen bürolarda kir ve mikrop barınma oranı azalır.

Ofis Ve Büro Temizliği Nasıl Yapılır?

Ofis ve Büro Temizliği istediğiniz periyotlarda ya da günlük olarak yapılabilir. Ofis ve Büro temizliği yapılırken tüm çalışma masaları silinmeli, masa üstündeki aksesuarların tozu alınmalıdır.

Büro zeminleri silinmeli, çöp poşetleri değiştirilmelidir. Büro camları istediğiniz periyotlarda silinmeli ve iç camlar en az haftada bir silinmelidir.

Haftada bir mutlaka büroda detaylı genel temizlik yapılmalıdır. Çöp kovaları yıkanmalı, oturma grupları silinmelidir. Petekler ve jaluzilerin tozu alınmalı, dolap üstleri, kapılar iyice silinmelidir.

En önemlisi ofis ortamındaki mutfak ve tuvaletler günlük temizlenmeli ve hijyenik ürünlerle gerekli hijyenin sağlanması gerekmektedir.

Büroda bulunan çöp sepetleri, küllükler vb. yerlerdeki çöpler toplanır. Büro küllükleri temizlenir, çöp sepetlerinde bulunan hijyenik çöp poşetleri çıkarılıp yenisi ile değiştirilir.

Bürodaki çöp toplama işleminin bitiminden sonra demirbaş eşyanın tozlarının alınması hizmeti başlar, toz alma işlemi prensip olarak en üstten başlayarak aşağıya doğru iner.

Bu şekilde dolap, masa, etejer, sehpa, sandalye koltuk vb. demirbaşın tozları uygun temizleyici madde ile seyreltilmiş temizleme suyu ile ıslatılıp, iyice sıkılmış nemli bezlerle yapılır.

Ayrıca büro içindeki bilgisayar, fotokopi, faks vb. elektronik cihazların tozları kuruya yakın bezlerle alınır.

Büro demirbaşlarının temizliği bittikten sonra sıra ofis içi zemin temizliğine gelir. Halı kaplı zeminler elektrik süpürgesiyle vakumlanır.

Sert zeminlerin temizliği ise zemin özeliğine göre uygun bakım maddesi ile çift kova sistemi ile paspas yapılır.

Ayrıca işyerinin özelliğine göre mevcut cam kapılar, merdiven trabzanları, camlar, cam önleri, süpürgelikler asansör ve mevcut diğer demirbaşların tozları alınır.

Büro camları 15 günde bir silinir. Merdiven ve korkuluklar silinir. İç camlar hafta da bir silinir. Sıhhi kesimler günlük olarak temizlenir.

Wc, banyo gibi enfeksiyon riski yüksek saniter alanlar dezenfektan özellikli maddeler ile temizlenir. Bu bölgede kullanılan fırça, bez vb. malzemeler kesinlikle başka alanlarda kullanılmaz.

Ayrı bir bez kullanarak tüm pisuvar ve klozetlerin iç ve dış yüzeyleri dezenfekte deterjan kullanılarak temizlenir.

Kireçlenme ve paslı suların oluşturduğu tüm lekeler giderilir. Lavabolar, armatürler ve aynalar temizlenip parlatılır.

Kapılar ve fayanslar temizlenir ve fayanslar fırça ile tüm duvar yüzeyleri yıkanıp silinir. Sıhhi çöp sepetlerinin boşaltılır.  Klozet kapaklarının yüzeyleri silinir.