Tuvalet Alışkanlığı, Tuvalet Eğitimi

Tuvalet Alışkanlığı Ve Temizliği

Bağırsakların düzenli çalışması için uygun aralıklarla tuvalete çıkılmalıdır. Böylece düzenli tuvalet alışkanlığı gelişir. Düzenli tuvalet alışkanlığı sindirim sisteminin de uyumlu çalışmasını sağlar.

Tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra makat önce tuvalet kağıdı ile silinmeli, daha sonra yıkanarak kurulanmalıdır.

Tuvaletten çıktıktan sonra mutlaka eller bol sabunlu suyla iyice yıkanmalıdır. Eller yıkanmadan sağa sola dokunulmamalıdır. Ayrıca tuvalet kullanıldıktan sonra temiz bırakılmalıdır.

Bu davranış bir alışkanlık haline getirilmelidir. Aksi takdirde her insan tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra pis bırakır giderse o tuvalet bir sonraki kişiler için kullanılmaz duruma gelir. Ve çeşitli hastalıklara çağrı yapmış oluruz.

Sindirim ve metabolizma artıklarının atıldığı yer olan tuvalet, ev ve iş yerlerinin en temiz tutulması gereken kısımlarıdır.

Tuvaletler, dışkıyla birlikte bol mikrop ve parazitinde bulunduğu yerlerdir. Bu nedenle tuvalet ile ilgili aşağıdaki davranışlar alışkanlık haline getirilmelidir;

- Tuvalete gitme sıklığı belirli bir düzen içinde ve günün belirli saatlerinde olmalıdır. Örneğin sabahları kalktığında ya da geçe kalkmadan önce yapılmalıdır. Böylece sindirim ve boşaltım sisteminin düzgün çalışması sağlanır.

- Tuvalete gitme gereksinimi duyulduğunda fazla bekletilmeden gidilmeli, tuvaletle girmeden öncede eller yıkanmalıdır. İdrar tutulursa (tuvalete gitme işi ertelenirse), bu idrar kesesine zarar verebilir.

- Tuvalet yapma işlemi bittikten sonra üreme organı bölgesi önden arkaya doğru tuvalet kâğıdı ile temizlenmeli, sonra su ile yıkanıp güzelce kurulanmalıdır. Kullanılan tuvalet kâğıtlarının tuvalete değil, çöp kutusuna biriktirilip atılması, çevre açısından önemli bir uygulamadır.

- Tuvaletten çıkmadan önce, tuvalete bol su dökülerek dışkının akıtılması sağlanmalı, bir sonraki kullanımlar için temiz bırakılmalıdır. Unutmamalıyız ki nasıl bırakırsa öyle buluruz. Ayrıca tuvaletler düzenli bir şekilde havalandırılmalıdır.

- Tuvaletten çıktıktan sonra lavaboya giderek önce ellerimizi ıslatmalı, daha sonra bol sabun ile köpürterek iyice sabunladıktan sonra bol su ile güzelce yıkamalıyız.

- Normal tuvalet yerine, oturaklı (klozet) tuvalet kullanılıyorsa, oturulan yer tuvalet kağıdı ile iyice temizlenmeli ve kurulanmalıdır. Daha sonra tuvalet kapağı kapatılmalı ve dışarı çıkılmalıdır.

- Tuvalet temizliği alışkanlığı çocukluk döneminde kazanılmalı ve yaşam boyu sürdürülmelidir. Temizlikte herkes kendi eşyasını kullanmalı, başkalarının temizlik eşyalarını kullanmamalıdır.

Sıralanan bu temizlik uygulamalarının birçoğu günlük temizliktir. Aralıklı olarak yapılması gereken en önemli özellik ise banyo ve giyecek temizliğidir.

Küçük çocuklarımıza tuvalet alışkanlığını bebekken öğretmeliyiz. Bebeklere tuvaletlerinin geldiğini söylemeyi öğretmeli, gerektiğinde kendi kendilerine evdeki küçük lazımlığa yapmalarını sağlamalıyız.

Her evde mutlaka küçük bir lazımlık olmalıdır (bebekli evlerde). Çocuklarımız bizim en önemli değerlerimizdir. Bu yüzden onları temizlik imandan gelir ilkesi ile yetiştirmeli ve temizliğin güzelliğini onlara göstermeliyiz. Bunları yaparken tabi ki öncelikle kendimiz temiz olmalıyız ki çocuğumuza örnek olalım.